Tuesday, January 7, 2014

Langkah dunia baru. Bismillah

Assalamualaikum, selamat sejahtera dan salam happy sentiasa. *gigih

AHAD 5 JANUARI 2014
*Gambar acah pembukaan post*

Hey kengkawan. Amacam? Happy tak masuk tahun baru? Hmm to me la kan, banyak sangat kenangan yang takkan dapat zahir lupakan sepanjang 2013. Nak nangis pun ada. Kalau nak sembang, senarnya berjuang untuk UPSR lain, untuk PMR lain. Dan semestinya untuk yang akan datang, bertambah lain. Yang pasti, saat indah susah dan senang dengan kawan kawan sebelum menjelang trial PMR dan PMR sangat-sangat best. Mencabar. Walaupun result tak mencapai seperti yang dimahukan. Bersyukur semuanya baik-baik sahaja.

Jadi tahun ni, mulalah langkah seterusnya. Form four. Dimana dua tahun sahaja dan tahun depan, SPM. Itu pun kalau ambo stay la. Kalau ambo dok stay and pindoh kv. Takda la spm ni. Emmm, apa-apa pun zahir dah dapat aliran untuk form four dan form five zahir. Aliran yang zahir dapat adalah Sains Akaun (SA) kelas yang ketiga dari 10 kelas kalau tak silap. Subjek baru yang akan dipelajari emmm agak pelik sikit nak nyebutnya. Kimia, fizik, prinsip akaun and addmath -.- lol

Addmath tu yang sangat-sangat menakutkan. Ouh, bila cakap macam ni. Datang la satgi abam hakak lepasan spm komen "Lahai dik, senang je" Coi! Dah malas nak gaduh. Ajet je komer. Hahaha. Ok next, Zahir ingatkan nak minta kelas Teknologi Kejuteraan (TK) kelas number 2. Tapi memandangkan subjek dia macam sama je, baik stay. Lagipun sebenarnya ramai yang nak mohon turun kelas, yang gedik nak naik kelas tu mesti ada makna lain. Nak dengan kawan laaaa, taknak cikgu itu ini ajar laaa, nak kelas cantik laa, nak itu la ini la. Huh

Emm, okay now actually zahir tengah tunggu result dari Kolej Vokasional. Entah dapat ke tak. Katanya result akan keluar paling lewat 13hb. Mungkin 7hb, 10hb atau 13hb. Tapi yang peliknya ada pula Kolej Vokasional yang dah text parents untuk menghadiri temubual. Pelikkk sangat. Buat zahir gabra sikit *macam tak dapat jee

Haish. Takut, pening, serabut semua ada dalam fikiran. Maklumlah start masuk dunia baru ni dah ada pula aliran-alirannya kan. So zahir pun serba tak kena dengan TEMBAKAN pendapat oleh beberapa pihak. Hahahahaha gittew. Ada yang cakap "better stay je zahir" ada yang cakap "addmath tu takyah risau, latihan banyak buat pastu kalau ada duit lebih sikit, tuisyen" ada lagi yang cakap "KV masuk senang sikit, masa singkat.. in shaa Allah keluar dah dapat kerja" then ada lagi yang cakap "KV kalau dapat, ia satu satunya peluang besar. Tapi kalau nak stay, lagi okay sebab aliran pun dah bagus. Laaa dik, nak belajar kat mana-mana pun okay senarnya." siap smiley kucing. Huh, and i was like "EH KEMON! KAU SAJA NAK PENINGKAN AKU KAN?" Hahaha.

Ayah zahir support masuk KV, mumy pula suruh stay. Angah pula senaraikan buruk baik masuk KV and buruk baik stay. Sangat susah untuk membuat kesimpulan. Hari pula makin cepat berlalu. Ya Allah :'(

Makin berat sebenarnya hati nak masuk KV, tambahan pula dah ada cikgu yang sangat sporting ajar math. Even kelas yang zahir dapat tu mendap sebab studentnya agak pendiam and tak ada kawan-kawan nak menggila. Tapi cikgu-cikgunya semua baik-baik belaka. *Permulaan memang semuanya manis-manis kikikiki

And tadi angah siap ceramah dalam bank. Lama gila. Macam-macam yang ditembak masuk dalam kepala zahir. Pastu otak dah macam kena reboot bak kata blackberry. Loading lamaaa sangat. Keluar je tenangkan diri minum redbull. Pastu otak dah macam lembu pula lepas tu. Lagi blur. Balik terus merepek kat twitter itu ini. Hahaha

Okay last laa. Nak jujur, sebenarnya otak ni ditimpa berbagai-bagai benda disebabkan berat hati nak masuk Kolej Vokasional tu. Antaranya member, susah nak hangout, hidup tak bebas bila masuk asrama nanti, tak boleh itu ini, takut kena buli, susah nak share itu ini dengan member nanti, duduk jauh, boleh go ke tidak dan sebagainya. Benda ni okay sebenarnya but bila ada nasihat yang tetiba datang "Eh stay je la" Hah sekali ngap! semua kejadah seperti yang diatas tu datang. Pastu start blur dah macam komputer dicabut plugnya mengejut, bila turn on balik.. sangat lama kan? Hah macam tu la otakku. Hahaa.

Hmm cukupla kot mengadu kat blog ni. Apa-apa pun, mana yang sama nasib macam zahir. Fikir yang terbaik. Sebelum jauh kedepan. Benda nak ambil bukan boleh ditukar sesenang hati. Kalau kau dah sumbat dalam KV, Itu jela aliran yang kau sampai kesudah. Nak pun kena ambil aliran yang seumpama dengannya. Tapi kalau kau stay kat sekolah kau, plus dah dapat aliran yang bagus. Macam Sains ke apa ke, pastu dapat pula SPM meletop. Nak sambung belajar tu sangat mudah. Ini bak kata senior yang dah sambung belajar la. Zahir ni jenis kecoh and kalut. Sikit je gabra mula la nak buat survey sana sini. Siap search guna hashtag kat instagram and twitter lagi. Gigih sangat

APA APA PUN! Start sekolah. Muka akan gelap dan gelap. Banyak berjemur. Jadi say goodbye tu muka zaman cerah, tapi tengkuk gelap. Haziq sampai panggil aku opera cina. Hahahaha. Hasil usaha 2 bulan sampai melambung tinggi cerahnya.

Say goodbye to zahir version mat salleh. My keling skin will come. 

<>
<>
<>
<>
<>
<>
<>

Ni waktu darjah dua. Ori of me. Sangat comel dan hitam duap! Haha


Esok kalau free nak share pasal kerenah cikgu dulu dan sekarang. Pencetus nak buat post ni angah zahir la. Lepas makan mesti minum tea and ada je yang nak di-sharekan. Kira tazkirah laaa. Hahaha. K Asssalamualaikummmm :)


Hah ni lah angah zahir. Hahahaha.


Okay la korang. Bye :*