Sunday, December 25, 2011

It’s good to be clever , but not to show it .

Assalamualaikum ..

Before saya berceloteh . nak bagi tahu ... ini lah entri dalam blog saya yang mempunyai tajuk sepanjang itu kecuali my contest bla bla bla yang tak dimenangi . toink toink , ok ok . hari ni nak kisah tentang orang berlagak . berlagak ni ada macam macam kategori . hiuuwww . ok tapi skarang zac nak citor sikit pasal belagak pandai . macam tajuk kat atas ni lah ...

Selalunya , sikap bduak belagak pandai ni , dia suka menayang yang dia pandai , bila ditanya .. senyap , bila dia tak tahu . menanya , saya pun rasa nak lempang , tul dak ? eh ta tanya kau lah . kahkahkah . bukan nak menasihat ye sekarang tapi nak bagi tahu ... mean , menasihat lah jugak tuh . HAHAHA ! . to sah la korang nak show pandai korang tuh , pastuh jangan la kedekut ilmu . satu ilmu yang korang share .. 10 korang dapat , InsyaAllah .


muka belagak . tak salah kalau saya na cilok kat google kan ?


muka kucing yang malu dia pandai . tak salah kalau saya nak cilok kat tumblr an ?

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Jadikanlah dirimu orang alim (berilmu) atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pengajaran atau orang yang mencintai (tiga golongan itu) dan janganlah engkau menjadi daripada golongan kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa." (Hadis riwayat al-Bazzar)

Ilmu menduduki darjat yang tinggi di sisi manusia dan Allah. Orang berilmu akan dimuliakan oleh penduduk langit dan bumi. Oleh itu, setiap mukmin hendaklah berusaha mempertingkatkan kemajuan dirinya sama ada:


Menjadikan dirinya orang alim (berilmu) yang mengajarkan ilmunya kepada orang lain.

Menjadi orang yang belajar (menuntut ilmu).

Mendengar atau mengikuti majlis ilmu.

Menghormati atau mencintai satu daripada atau ketiga-tiga golongan di atas dengan menurut jejak langkah mereka.

Dengan adanya sifat disebutkan di atas, kehidupan seseorang itu sentiasa terjamin untuk mendapat keselamatan dan kebahagiaan jasmani atau rohani kerana sentiasa berada dalam jagaan ilmu pengetahuan yang memimpinnya ke jalan benar.

Sementara mereka yang tidak termasuk dalam golongan itu atau 'bodoh sombong', mereka adalah golongan bakal mendapat kebinasaan kerana tidak ada pimpinan dapat memandu kepada kebaikan.

Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang ditanya mengenai ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang daripada api neraka pada hari kiamat." (Hadis riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi)

Islam menghargai ilmu dan ilmuwan sehingga kedudukan ilmu serta ulama dipandang tinggi seperti firman Allah bermaksud: "Nescaya Allah akan meninggikan orang yang beriman di antaramu dan orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat." (Surah al-Mujaadalah, ayat 58)

Berjihad dalam ilmu maksudnya ialah bersungguh-sungguh membentuk masyarakat berpengetahuan serta memberikan gambaran benar mengenainya tanpa merasa iri hati atau tamak kerana orang yang memberikan ilmu dikurniakan balasan pahala dan kebaikan sama seperti orang mengamal ilmu itu.

Mereka yang tidak kedekut ilmu juga akan dilimpahkan rahmat Allah kerana semua makhluk Allah mendoakan supaya diberikan balasan sebaiknya.

Sabda Rasulullah yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah sentiasa memberi rahmat dan malaikat-Nya serta penduduk langit dan bumi, sehinggakan semut dalam lubangnya dan ikan di laut sentiasa berdoa untuk sesiapa yang mengajarkan perkara baik kepada orang ramai." (Abu Umamah)

Sumber:-
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

tak salah kalau zac nak cilok kan ? hiuwwww . las kat sini . sapa kedekut ilmu , tunggu la nanti kau jadi kuda . kahkahkah , kata org aku pun sama .

p/s : lebih baik share benda baik dari share gossip artis kene sula . pisss :D



1 comment:

aRry ReNnwooD said...

huhu..org pndai nie nk show off sbnrnya..tp tk lh pndai mne pun huhu ..redha jer lh..