Sunday, December 11, 2011

Gerhana Bulan - 10 Dis

Assalamualaikum . Salam 1Blogger .

Hye .. korang ada like page 1Blogger tak ? jom like kejap !! 1BLOGGER , page ni ada anak buah dia , group la . hehe .. nak join group dia tak ? jom tambah tempat promote entri baru korang kat SINI . fokey fokey . sudah lah tuh promotenya kan kan ?

Siapa tengok Gerhana Bulan malam semalam ? best wooo !! my lil bro .. tak henti-henti ucap Subhanallah .. proud dengan dia . hehe . fokey-fokey memang patut pun ucap macam tu kan ? hurm .. Kebesaran Allah .. uolss nak tahu , zac and adik zac rindukan Gerhana Bulan tuh .. walaupun baru semalam dia pergi , hurm .. hope dia bukan yang terakhir bagi kami kan ? hehe :'D

So , zac nak publish sikit beberapa photo semalam . ni ta guna DSLR fokey ? use camera biasa ajerrr .


tak boleh zoom . kesiannye saya :'((
nanti i beli DSLR ok ?

Yang ini dah zoom abis . 
Indah lagi kalau tengok guna mata sendiri :D

Ni saja buat keje NGOK !
Zoom guna Adobe Photoshop CS2 . haha XD


Add caption

ok , this my lil bro . Azim , tengok la teropong dia tuh .
teropong dia lebih besar dari teropong zac ok ! #jelezzuoss


see , dia seronok sangat dapat tengok .
first time lah dikatakan .. me too . hahaha !!

AND this i'm with my lil bro ... sweet kan kami ?
sila jeles , kami happy malam tuh . hehe
" adk , hope (doa) kite dapat tgk agy ok ? "

Hah ! dalam seronok-seronok tengok gerhana tuh , korang semak-semak tak kat Google tentang bagaimana dia terjadi , masa selalunya dia terjadi , kenapa dia terjadi and macam-macam lagi dan yang penting , hadith-hadith mengenai gerhana bulan mahupun matahari ni ? so zac nak share sikit kat korang antara beberapa hadith mengenai gerhana .. 

Hadis Abu Mas'ud Al-Ansariy r.a katanya: 
Rasulullah s.a.w telah bersabda: Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua tanda dari tanda-tanda kebesaran Allah. Kedua-duanya (ketika berlaku gerhana) digunakan oleh Allah untuk menakutkan (memberi amaran) kepada para hambaNya dan keduanya tidaklah menjadi gerhana disebabkan kematian seseorang di antara manusia. Oleh itu apabila kamu melihatnya maka dirikanlah sembahyang dan berdoalah kepada Allah sehinggalah Allah meneranginya semula kepada kamu.

Nombor Hadith Dalam Sahih Muslim : 1516

Dan banyak lagi hadith-hadith mengenai gerhana . korang boleh semak kat google ok ? 


Ok , last sekali zac teringin nak tengok Gerhana Matahari , maybe lagi best kan ? hurm .. so sweet lah semua ni . Kuasa Allah . hehe . ingat tuh , pape yang best kat dunia ni , yang kita nikmati .. semua datangnya dari Allah , tidak ada siapa yang berkuasa selainNya . Allah Maha Besar . Salam :')

p/s : talking to the moon  




3 comments:

♥Lady Ainaa♥ said...

MasyaAllah!!! bestnyew dapat tengok!!!!! sy teringin nk tgok tp tak sempat semalam...sedihnyew/.....

baca dan senyum said...

dah tengok semalam, view dari melaka! hehe

aliya shukri said...

best lha^